Om John Broberg

john brobergJohn Broberg föddes i Strömsberg 1895 och kom att bli en av Sveriges bästa löpare för sin tid. Bland annat vann han flera medaljer vid SM på 10 000m. Dessutom hade han svenska rekordet på löpning 20 000m på bana.

John Broberg kom även att bli en stor ledare inom friidrotten. Redan under sin aktiva karriär som löpare blev han en ledargestalt för friidrotten i Strömsberg där han kombinerade sitt eget tävlande med ett gediget arbete för föreningens utveckling. Han sågs ofta med sin näsduk och klocka vilka kom att bli lite av hans sigill på idrottsplatsen.

Klockan var hans enda riktiga motståndare och den blev viktigare än alla mänskliga medtävlare. John menade att det var viktigare att hålla igång, nå egna mål och ha kul med sitt idrottande än att vinna. Trots detta finns en liten historia om att när en av Brobergs adepter inför ett lopp frågade om vilken taktik han skulle använda för att nå bästa möjliga resultat och kanske rent av vinna loppet så fick han rådet: Spring ifrån de jäklarna, det är nog det bästa du kan göra!

Nu har John Brobergs dotter skänkt en av de pokaler han vann under sin långa karriär. Det är den elitklassen vid John Brobergs Minne tävlar om att få en inteckning i. Men John Broberg var även en ivrig motionär och propagerade tidigt för nyttan av att hålla igång och motionera! Så i hans anda ger vi dig nu möjligheten att delta i John Brobergs Minne för att även du ska ha ett bra mål att motionera och träna inför!

anmal dig till loppet2